DNES BOLA VO FRANKFURTE PREDSTAVENÁ NOVÁ BANKOVKA 50€

05/07/2016

• Nová bankovka 50 € bude uvedená do obehu 4. apríla 2017.
  • Bankovka 50 € je najpoužívanejšou eurovou bankovkou.
  • Prostredníctvom nových bezpečných bankoviek Eurosystém zdôrazňuje svoju podporu hotovosti.

Európska centrálna banka (ECB) dnes predstavila novú bankovku 50 €, ktorá bude uvedená do obehu 4. apríla 2017. Zavedenie novej bankovky je najnovším krokom v rámci zvyšovania bezpečnosti eurových bankoviek. Po bankovkách 5 €, 10 € a 20 € je nová bankovka 50 € štvrtou nominálnou hodnotou druhej série eurových bankoviek, známej ako séria Európa.

„Zavedením novej bankovky 50 € sa naša mena stane ešte bezpečnejšou“, uviedol člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch. „Jej pokročilé ochranné prvky pomáhajú chrániť naše peniaze. Ide o súčasť našej nepretržitej snahy o zachovanie eura ako stabilnej meny, meny, na ktorú sa dennodenne spolieha 338 miliónov ľudí v celej eurozóne. Postupným zavádzaním nových eurových bankoviek s novými a zdokonalenými prvkami Eurosystém zároveň zdôrazňuje svoju podporu hotovosti ako dôveryhodnému a efektívnemu platobnému prostriedku.“

Bankovka 50 € je najpoužívanejšou eurovou bankovkou: jej podiel na celkovom objeme bankoviek v obehu predstavuje 45 %. V obehu je viac bankoviek 50 € než bankoviek 5 €, 10 € a 20 € dohromady. Počet bankoviek 50 € v obehu je tiež takmer rovnaký ako celkový počet bankoviek všetkých nominálnych hodnôt v obehu na konci roka 2002, keď boli eurové bankovky a mince po prvýkrát uvedené do obehu.

Súčasťou novej bankovky 50 € je okienko s portrétom – nový, inovatívny prvok po prvýkrát použitý na bankovke 20 € série Európa. Pri pohľade na bankovku proti svetlu sa v priehľadnom okienku v hornej časti hologramu objaví portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, ktorý vidno na oboch stranách bankovky. Rovnaký portrét sa objavuje aj vo vodoznaku. Na lícnej strane bankovky sa nachádza smaragdové číslo – lesklé číslo, ktoré pri naklonení bankovky mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú a vytvára svetelný efekt, ktorý sa pohybuje nahor a nadol. Tieto ochranné prvky umožňujú jednoduchú kontrolu pravosti novej bankovky 50 € hmatom, pohľadom a naklonením.

S cieľom zabezpečiť, aby boli na novú bankovku 50 € v celej eurozóne včas pripravené zariadenia na spracovanie a overovanie pravosti bankoviek, Eurosystém zaviedol partnerský program. Do programu, ktorý ponúka široký okruh vzdelávacích nástrojov a ďalších zdrojov súvisiacich s novou bankovkou, sa zapojilo viac ako 500 odvetvových partnerov z celej Európy. Viac ako 50 partnerov navyše 15. júna 2016 na zdôraznenie svojho záväzku zabezpečiť hladké zavedenie novej bankovky podpísalo memorandum o porozumení o adaptácii zariadení na spracovanie bankoviek na novú bankovku 50 €.

Kontaktnou osobou pre médiá je Eva Taylor, tel.: +49 69 1344 7162.

Generálne riaditeľstvo pre komunikáciu, Odbor pre medzinárodné vzťahy s médiami
Email: media@ecb.europa.eu | Internet: http://www.ecb.europa.eu | Kontakt pre médiá