Dnes bola vo Frankfurte predstavená nová bankovka 20 €

24. 2. 2015

• Okienko s portrétom v holograme novej bankovky 20 € je inováciou v technológii výroby bankoviek.
  • Nová bankovka 20 € bude uvedená do obehu 25. novembra 2015. Výrobcovia zariadení na spracovanie bankoviek, spracovatelia peňazí a ďalšie zúčastnené strany tak budú mať až deväť mesiacov na to, aby sa na zavedenie novej bankovky mohli pripraviť.
  • Eurové bankovky v súčasnosti používa 338 miliónov ľudí v 19 krajinách. Celková nominálna hodnota bankoviek v obehu predstavuje 1 000 mld. €.

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi dnes v novom sídle ECB vo Frankfurte odhalil novú bankovku 20 €. Zároveň oznámil, že nová bankovka bude zavedená do obehu 25. novembra 2015. Nová bankovka obsahuje inovatívny ochranný prvok – okienko s portrétom v holograme. Pri pohľade na bankovku proti svetlu sa okienko spriehľadní a zobrazí sa portrét mýtickej Európy, ktorý vidno na oboch stranách bankovky. Rovnako ako na nových bankovkách 5 € a 10 € je aj na novej bankovke 20 € smaragdové číslo a portrét Európy vo vodoznaku.

Mario Draghi uviedol: „Okienko s portrétom predstavuje zásadnú novinku v technológii výroby bankoviek. Je výsledkom práce Eurosystému, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby boli eurové bankovky aj naďalej odolné proti falšovaniu. Nový ochranný prvok pomôže upevniť dôveru 338 miliónov obyvateľov krajín eurozóny v eurové bankovky.“

Nová bankovka 20 € je treťou zo série Európa, ktorá má postupne nahradiť pôvodnú sériu eurových bankoviek zavedenú v roku 2002. Bankovka 5 € série Európa bola zavedená v máji 2013, nová bankovka 10 € v septembri 2014. Po dnes predstavenej bankovke 20 € budú postupne nasledovať nové bankovky 50 €, 100 €, 200 € a 500 €.

Bankovka 20 € je jednou z najpoužívanejších nominálnych hodnôt eurových bankoviek. Bežne ju vydávajú bankomaty, prijíma ju väčšina predajných automatov a zariadení na výdaj lístkov a maloobchodníci jej pravosť často overujú pomocou menších zariadení.

V snahe podporiť výrobcov zariadení na spracovanie bankoviek a ďalšie zúčastnené strany v rámci ich príprav na zavedenie novej bankovky 20 € ECB a národné centrálne banky Eurosystému poskytujú potrebné informácie a nové bankovky vopred sprístupnili na testovanie a úpravu zariadení. V rámci partnerského programu, ktorý sa uskutočnil aj v roku 2013 na podporu novej bankovky 10 € a oslovil vtedy viac ako 300 partnerov v celej Európe, sa budú poskytovať dodatočné informácie s cieľom pomôcť výrobcom zariadení zabezpečiť, aby boli zariadenia na spracovanie a overovanie pravosti bankoviek v celej eurozóne včas pripravené na zavedenie novej bankovky 25. novembra 2015.

Kontaktnou osobou pre médiá je Eva Taylor, tel. +49 69 1344 7162.

INFORMAČNÝ MATERIÁL O SÉRII EURÓPA PRE MÉDIÁ: NOVÁ BANKOVKA 20 €

Generálne riaditeľstvo pre komunikáciu, Odbor pre medzinárodné vzťahy s médiami
Email: media@ecb.europa.eu | Internet: http://www.ecb.europa.eu | Kontakt pre médiá