EUROSYSTÉM ZAVÁDZA DRUHÚ SÉRIU EUROVÝCH BANKOVIEK – SÉRIU „EURÓPA“

Európska centrálna banka (ECB) a národné centrálne banky Eurosystému pripravujú zavedenie druhej série eurových bankoviek. Séria nazvaná „Európa“ bude mať vo vodoznaku a holograme portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, po ktorej bol pomenovaný náš kontinent. Nové bankovky sa budú do obehu zavádzať postupne v priebehu niekoľkých rokov, počínajúc bankovkou 5 € v máji 2013.

Séria Európa ťaží z pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v technológii výroby bankoviek od zavedenia prvej série pred viac ako desiatimi rokmi. Vďaka zdokonaleniu ochranných prvkov budú bankovky ešte bezpečnejšie. Dnes boli predstavené tri nové prvky: vodoznak s portrétom, hologram s portrétom a smaragdové číslo.

Nové bankovky predstavujú prirodzený vývojový krok. Aj naďalej sa budú niesť v štýle „epoch a slohov“ prvej série a budú mať rovnaké dominantné farby, ale vzhľadom na zdokonalenie ochranných prvkov došlo k miernym úpravám. Nové bankovky sa budú dať ľahko rozpoznať od bankoviek prvej série. Séria Európa bude mať rovnaké nominálne hodnoty ako predchádzajúca séria, t. j. 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € a 500 €, ktoré budú do obehu zavádzané vo vzostupnom poradí. To znamená, že po bankovke 5 € bude nasledovať nová bankovka 10 €.

Bankovky prvej série budú spočiatku v obehu súbežne s novou sériou, ale postupne sa budú sťahovať z obehu a nakoniec prestanú byť zákonným platidlom. Presný dátum ukončenia ich platnosti bude oznámený v dostatočnom predstihu. Bankovky prvej série si však stále zachovajú svoju hodnotu a v národných centrálnych bankách Eurosystému ich bude možné vymieňať bez časového obmedzenia.

Úplná podoba bankovky 5 € zo série Európa bude odhalená 10. januára 2013 a úverové inštitúcie začnú nové bankovky vydávať pri priehradke a v bankomatoch v máji budúceho roka.
Na predstavenie série Európa širokej verejnosti ECB a národné centrálne banky Eurosystému uskutočnia v roku 2013 v celej eurozóne kombinovanú informačnú kampaň, ktorá sa v súčasnosti pripravuje v spolupráci s dvoma agentúrami, ktoré ECB vybrala na základe výberového konania.

Riaditeľstvo pre komunikáciu
Tlačový a informačný odbor